Grote of St. Bavo Kerk

Grote Markt 22 , Haarlem

Verkrijgbaar als A4-print en als kaart.

NAAR DE SHOP

 

GESCHIEDENIS 

De Grote of Sint-Bavokerk, vernoemd naar Sint Bavo, is een middeleeuwse kruiskerk in gotische bouwstijl. Gebouwd tussen 1370 en 1520. De kerk behoort tot de Top 100 der Nederlandse UNESCO-monumenten.
De kerk is gebouwd als een Katholieke kerk. In 1559 werd de kerk de kathedraal van het bisdom Haarlem, totdat de kerk na de Hervorming protestants werd.

De huidige kerk heeft meerdere voorgangers gehad. In 1370 werd de laatste voorganger door een brand zwaar beschadigd. Deze kerk is toen grotendeels hersteld. Rond 1400 werd een nieuw gotisch koor gebouwd, dat er nu nog steeds staat.
Tussen 1445 en 1500 is de huidige kerk in delen opgebouwd onder leiding van verschillende architecten. In één van de plannen was een grote westtoren opgenomen, maar die is nooit gebouwd.

In 1502 maakte Cornelis de Wael (bouwmeester van de Dom in Utrecht) een ontwerp voor een stenen toren. Toen hij in 1505 stierf werd hij opgevolgd door Antoon I Keldermans. Snel bleek dat de kerk het gewicht van de stenen toren niet kon houden. Tussen 1514 en 1517 werd de toren dan ook weer afgebroken.
Er werd besloten en 74 meter hoge, met lood bedekte, houten toren op de kruising van de kerk te bouwen. In 1520 was de (huidige) toren klaar.

In de kerk liggen ongeveer 400 grafstenen. Onder het koor ligt het graf van Frans Hals.

DE DAMIAATJES

Volgens de “Legende van het Haarlemse schild” werden de twee klokken in de bovenste lantaarn van de toren tijdens de Vijfde Kruistocht door Haarlemse strijders meegenomen uit Damiate en in de toren geplaatst. In werkelijkheid waren ze een geschenk van Johannes Dircks uit Aalst aan de bisschop van Haarlem in 1562.

Sindsdien worden de twee klokken elke avond tussen 21:00 en 21:30 uur geklept. Oorspronkelijk als een signaal voor het sluiten van de stadspoorten.
De damiaatjes (Piet en Hein genaamd) zijn nog steeds elke dag te horen om de verovering van Damiate te herdenken.

BRON: WIKIPEDIA EN GEMEENTE HAARLEM