Het Teylers Museum

Spaarne 16, Haarlem

Verkrijgbaar als A5-print en als kaart.

NAAR DE SHOP

 

GESCHIEDENIS 

Het museum is vernoemd naar Pieter Teyler van der Hulst (1702-1778), een rijke Haarlemse zijdefabrikant en bankier. Als aanhanger van de Verlichting had Pieter Teyler grote belangstelling voor kunst en wetenschap. Hij liet zijn collectie en vermogen na aan de Teylers Stichting, die onder meer de bevordering van kunst en wetenschap tot doel had.

Pieter Teyler van der Hulst, naar wie het museum genoemd is, woonde in het huis aan de Damstraat 21. Na zijn dood werd achter het woonhuis in 1784 de boek en konstzael geopend. Deze Ovale Zaal werd opengesteld voor bezoekers en is sindsdien vrijwel onveranderd gebleven.

Vijftig jaar later vonden de eerste uitbreidingen voor de bibliotheek en kunstverzamelingen plaats. Bij het eerste eeuwfeest in 1878 besloot men tot de bouw van een nieuwe entree aan het Spaarne en de twee fossielenzalen en instrumentenzaal, nu de eerste zalen van het museum.

Het iconische gebouw aan het Spaarne is een favoriet van veel Haarlemmers. Een museum met een prachtige collectie om trots op te zijn.

BRON: WIKIPEDIA EN WEBSITE TEYLERS MUSEUM