De Haarlemsche Brood- en Meelfabriek

Bakenessergracht 71
GESCHIEDENIS

Op 4 mei 1866 richtten de vennoten J.J. Sneltjens en I.E.F.B Sluijterman van der Loo de ‘N.V. Haarlemsche Brood- en Meelfabriek’ op. In 1870 telde het bedrijf 28 werknemers.

Aanvankelijk bevond de bakkerij zich in de tuin van het woonhuis van Sneltjens, ongeveer op de locatie van het huidige gebouw aan de gracht. Geleidelijk wist het bedrijf verschillende aangrenzende percelen te verwerven en in 1876 werd een geheel nieuw fabrieksgebouw in neoromaanse rondbogenstijl opgetrokken naar ontwerp van architect Van Dijk uit Capelle aan den Ijssel.

In 1896 werd het pand verhoogd met een verdieping tot vijf bouwlagen. Het bouwwerk deed dienst als graan- en meelpakhuis en er was een eigen maalderij in ondergebracht. De bakkerij bevond zich in een laag gebouw achter het pand.

De Haarlemsche Brood- en Meelfabriek, die vanaf 1890 het predikaat ‘Koninklijke’ voor zijn naam mocht zetten, stond bekend om de geavanceerde technieken die er werden toegepast. Zo werd het brood gebakken in een speciaal soort hetelucht ovens. Het transport van graan en meel geschiedde door een systeem van hijsinstallaties en Jacobsladders. Aanvankelijk werden deze aangedreven door stoommachines, later door electriciteit.

Vanaf 1930 ging de onderneming verder onder de naam ‘N.V. Eerste Haarlemsche Brood- en Koekbakkerij’.

In 1946 nam drukkerij Planeta zijn intrek in het kavel. In 1990 werd het bedrijfspand verbouwd tot tien appartementen en negen jaar later werd het uitgeroepen tot Rijksmonument. Het is waarschijnlijk het enig bewaard gebleven gebouw van een broodfabriek van dit type in ons land.

BRON: VRIENDENVANDEBAKENES.NL

  • Datum 5 juni 2018
  • Tags

De Haarlemsche Brood- en Meelfabriek

Bakenessergracht 71
GESCHIEDENIS

Op 4 mei 1866 richtten de vennoten J.J. Sneltjens en I.E.F.B Sluijterman van der Loo de ‘N.V. Haarlemsche Brood- en Meelfabriek’ op. In 1870 telde het bedrijf 28 werknemers.

Aanvankelijk bevond de bakkerij zich in de tuin van het woonhuis van Sneltjens, ongeveer op de locatie van het huidige gebouw aan de gracht. Geleidelijk wist het bedrijf verschillende aangrenzende percelen te verwerven en in 1876 werd een geheel nieuw fabrieksgebouw in neoromaanse rondbogenstijl opgetrokken naar ontwerp van architect Van Dijk uit Capelle aan den Ijssel.

In 1896 werd het pand verhoogd met een verdieping tot vijf bouwlagen. Het bouwwerk deed dienst als graan- en meelpakhuis en er was een eigen maalderij in ondergebracht. De bakkerij bevond zich in een laag gebouw achter het pand.

De Haarlemsche Brood- en Meelfabriek, die vanaf 1890 het predikaat ‘Koninklijke’ voor zijn naam mocht zetten, stond bekend om de geavanceerde technieken die er werden toegepast. Zo werd het brood gebakken in een speciaal soort hetelucht ovens. Het transport van graan en meel geschiedde door een systeem van hijsinstallaties en Jacobsladders. Aanvankelijk werden deze aangedreven door stoommachines, later door electriciteit.

Vanaf 1930 ging de onderneming verder onder de naam ‘N.V. Eerste Haarlemsche Brood- en Koekbakkerij’.

In 1946 nam drukkerij Planeta zijn intrek in het kavel. In 1990 werd het bedrijfspand verbouwd tot tien appartementen en negen jaar later werd het uitgeroepen tot Rijksmonument. Het is waarschijnlijk het enig bewaard gebleven gebouw van een broodfabriek van dit type in ons land.

BRON: VRIENDENVANDEBAKENES.NL