GRATIS VERZENDING DOOR HEEL NEDERLAND
  • en

De Hoofdwacht

Grote Markt 17, Haarlem

Verkrijgbaar als A5-print, los of ingelijst.

NAAR DE SHOP

 

GESCHIEDENIS 

De Hoofdwacht is een van de oudste monumenten van Haarlem. De naam Hoofdwacht kreeg het omdat het in de 18e eeuw een plek was voor de schutterij die als stadswacht diende.
De oudste delen van het gebouw stammen uit het midden of de tweede helft van de 13e eeuw. De muur aan de Smedestraat is het oudst bekende metselwerk van Haarlem, het is het oudste stenen gebouw van Haarlem.

In de eerste jaren werd de Hoofdwacht gebruikt door de Graven van Holland. Van 1250 tot 1350 was het gebouw het eerste Haarlemse stadhuis. Nadat het stadsbestuur in 1350 verhuisde naar het huidige stadhuis, werd de Hoofdwacht weer een woonhuis. De benedenverdieping werd gebruikt als drukkerij, winkel en bierkelder.

In 1765 werd het gebouw het wachtgebouw van de schutterij. Vanuit deze centrale post op de Grote Markt werden de stadspoorten geopend en gesloten en werd de openbare orde gehandhaafd. Het pand werd al snel De Hoofdwacht genoemd en die naam is gebleven.

Sinds 1919 huurt de Historische Vereniging Haerlem het pand van de gemeente en gebruikt het als thuisbasis. Ter gelegenheid van het 750-jarig bestaan van de stad is de Hoofdwacht in 1994/1995 gerestaureerd.

BRON: WIKIPEDIA EN GEMEENTE HAARLEM