GRATIS VERZENDING DOOR HEEL NEDERLAND
  • en

Molen de Adriaan

Papentorenvest 1a, Haarlem

Verkrijgbaar als A4-print en als kaart.

NAAR DE SHOP

 

GESCHIEDENIS

In 1778 krijgt de Amsterdamse ondernemer Adriaan de Boois van de gemeente Haarlem toestemming om een windmolen te bouwen. Hij zet zijn industriemolen op de onderbouw van de oude Goê Vrouwtoren dichtbij het centrum van de stad. Hierdoor steken de wieken hoog boven het Spaarne uit en vangen ze ieder zuchtje wind. Op 19 mei 1779 wordt stellingmolen De Adriaan geopend. De Boois maalt er jarenlang tufsteen tot tras. Ook schelpen en eikenschors worden vermalen.

In 1802 wordt De Adriaan aan een tabakshandelaar verkocht, die er tot 1865 tabaksrollen tot snuif maalt. Opnieuw verandert de molen van eigenaar en functie. Hij wordt omgebouwd tot een wind- en stoomkorenmolen. Vanaf die tijd wordt er in de molen koren gemalen.

In 1925 wordt De Adriaan door De Vereniging De Hollandsche Molen gekocht. Het malen van meel gaat door totdat de molen in 1930 door een storm zware schade oploopt. Op 23 april 1932 gaat hij in vlammen op. Duizenden Haarlemmers kijken machteloos toe.

HERBOUW 

Haarlemmers willen De Adriaan terug, maar door de crisisjaren en de Tweede Wereldoorlog gaat dat niet door. De Vereniging Haerlem en de Vereniging De Hollandsche Molen blijven zich inzetten voor herbouw.

In 1963 wordt de gemeente Haarlem eigenaar van de grond waarop de molen heeft gestaan en neemt ook een herbouwplicht op zich. Die laatste belofte raakt in de jaren daarna in de vergetelheid. Dan wordt in 1991 de Stichting Molen De Adriaan opgericht, in 1996 ontdekt de voorzitter van de Stichting in oude archiefstukken het stuk over de herbouwplicht.

De gemeente stelt  één miljoen gulden beschikbaar voor herbouw van De Adriaan. De totale kosten bedragen 2,5 miljoen gulden. De steun van de Europese Unie en diverse subsidies brengen de uitvoering van de bouwplannen dichterbij. Het bedrijfsleven, sponsors en inwoners van Haarlem brengen gezamenlijk geld in: fl. 900.000,-.

Op 23 april 2002, 70 jaar na de brand, wordt De (nieuwe) Adriaan feestelijk geopend.

BRON: MOLENADRIAAN.NL